



Greater Manchester Archaeology Day 2023 Saturday 25th November

Peel Hall, The Crescent, University of Salford

MORNING SESSION

9.30am	Registration and coffee
9.55am	Introduction to the day: Ian Miller, Lead Archaeologist, Greater Manchester Archaeological Advisory Service (University of Salford)
10.00am	Welcome Address
10.10am	Brian Grimsditch Memorial Lecture (40 mins) Mesolithic Archaeology in the North West: Small Flints in Big Landscapes Dr Andrew Myers
10.50am	The Archaeology of Textile Engineering: Excavations at Peel, Williams & Peel Foundry, Bolton Ironworks and Louisa Street Foundry (40 mins) Ollie Cook and Julian Thorley (University of Salford)
11.30am	Comfort Break (10 mins)
11.40am	Stoned on Grange Farm (20 mins) Kevin Wright (Tameside Archaeological Society)
12.00pm	Rescue Excavation of a Bronze Age Urn at Mayhills Cairn, Luzley (20 mins) Ben Dyson (University of Salford)
12.20pm	Investigating a Recently Discovered Military Annexe at Castleshaw Roman Fort, Saddleworth (30 mins) Norman Redhead
12.50pm	Questions
1.00pm	Lunch break

During lunch there will be an opportunity to view exhibitions by Salford Archaeology and local archaeology societies, plus book stalls.





AFTERNOON SESSION

2.00pm	The Adelphi Baths: Salford's Pioneering Swimming Baths (20 mins) Ian Miller (University of Salford)
2.30pm	Scuttled: Excavations at Richard Street Canal Basin (30 mins) Kelly Griffiths (MOLAChester)
3.00pm	Coffee and comfort break
3.20pm	Worrall Street Excavation (30 mins) Mark Adams (Headland Archaeology)
3.50pm	Digging Broadfield Park Slopes, Rochdale (20 mins) Dr Colin Elder (University of Salford)
4.10pm	Aspull Ring Ditch: An Update (20 mins) Patrick Maloney (Wigan Archaeological Society)
4.30pm	Questions and answers

4.45pm Finish

Refreshments: Biscuits, tea, coffee, water and fruit juice will be provided. It is recommended that you bring a packed lunch which can be eaten at the event venue. Alternatively, there are one or two eating places nearby.

Parking: We would recommend parking in the Irwell Place car park. This is £4.10 for the whole day (9.00am-6.00pm). This can be paid via pay-and-display (this is the recommended method) or by PayByPhone app or phone 0161 880 0100 **please use car park location code 59323.**

https://paybyphone.co.uk/how-it-works/parking

Disabled staff and students who are blue badge holders are exempted from any fee. Please note you must display your blue badge clearly on your vehicle at all times.

Fee: £10.00 To book your place in advance (recommended), please follow the link below to the on-line shop: <u>https://shop.salford.ac.uk/conferences-and-events/human-and-natural-sciences/archaeology</u> Alternatively, it will be possible to purchase tickets on the door (cash only).

Any queries, contact i.f.miller@salford.ac.uk

